Druhy kolagenu:
Kolagen se získává nejčastěji z vepřových nebo hovězích kůží nebo z ryb a měkkýšů. Ryby a měkkýši patří mezi alergeny a nejsou tedy vhodné pro každého.
Typy kolagenu:
V současnosti je známo asi 30 druhů kolagenů. A ty dělíme na několik typů. Nejčastější v těle jsou:
Kolagen I. typu – asi 90% veškerého kolagenu v lidském těle. Přítomen v kostech, zubech, kloubech a hlavně v kůži.
Kolagen II. typu – převážně v chrupavkách
Kolagen III. typu – je velmi podobný I. Typu a vyskytuje se v kostech svalech a kůži, kde pomáhá hojení ran.
Zpracování:
Hydrolýzou, pak vznikne kolagen hydrolyzovaný nebo je kolagen čistě přírodní a označujeme ho nativním kolagenem.
Hydrolyzovaný kolagen obsahuje tzv. kolagenní peptidy, které vznikají patentovanou technologií a vynikají vysokou využitelností. Tělo je tedy lépe vstřebá, protože peptidy jsou již naštěpeny a kratší peptidové řetězce mají nižší molekulovou hmotnost a tudíž jsou lépe vstřebatelné a v těle využitelné a okamžitě použitelné.
Nativní kolagen má příliš vysokou molekulovou hmotnost a proto ho tělo obtížněji vstřebává. Navíc v trávicím systému podléhá štěpení a tím svoji účinnost postupně ztrácí. Funkčnost takového kolagenu je tedy menší. A tudíž ho musíte užívat více a tím ho tedy musíte i více koupit, a celý nákup se Vám prodražuje.
Forma užití:
Tablety
Prášek
Roztok
Forma užití nemá vliv na vstřebatelnost kolagenu do našeho těla. Co má vliv je množství kolagenu, kterého např. do tobolek nelze mnoho dát z důvodu maximálního objemu tobolek.
Uvádí se často problém s rozpustností práškového kolagenu. Nejlépe se bude rozpouštět kolagen, který obsahuje kolagenu malé množství.
Chuť:
Čistý kolagen moc nechutná. Někomu vyhovuje, když má kolagen příchuť. Je to příjemnější na užívání. Ani s příchutí to nemusí být lahůdka, ale pomáhá.
Složení:
Jak ještě můžeme zvýšit vstřebávání a účinnost kolagenu? Když do něj přidáte určité vitamíny. Kolagen ke svému vstřebání potřebuje vitamín C a zároveň vitamín C pomáhá tělu aktivovat vlastní tvorbu kolagenu. V případě, že kolagen užíváme kvůli pleti, i kyselina hyaluronová je dobrým tipem.